De meeste mensen zullen best een antwoord kunnen geven op de vraag: Wat is een gynaecoloog? Toch blijkt dat de exacte werkzaamheden van een gynaecoloog vaak onduidelijk en onbekend zijn. Het is niet voor niets een feit dat de zoekterm ‘gynaecoloog betekenis’ vaak in de zoekbalk van Google wordt ingetikt.
Gespecialiseerd in problemen met het vrouwelijk voortplantingssysteem
De gynaecoloog wordt doorgaans ook wel de vrouwenarts genoemd. Hij of zij is gespecialiseerd in problemen die opgaan voor vrouwen en het vrouwelijk voortplantingssysteem. Binnen de gynaecologie worden vier deelgebieden onderscheiden in de vorm van obstetrie, voortplantingsgeneeskunde en endocrinologie, gynaecologische oncologie en urogynaecologie. Deze medische specialisten op het gebied van vrouwenziekten richten zich hoofdzakelijk op afwijkingen aan het vrouwelijke geslachtsorgaan en problemen met de vruchtbaarheid.
De arts maakt echo’s en uitstrijkjes
De dagelijkse werkzaamheden van een gynaecoloog zijn onder meer gynaecologisch onderzoek, het begeleiden van bevallingen en medisch ingrijpen bij een gecompliceerde bevalling, het uitvoeren van fertiliteitsonderzoek en afnemen van strijkjes en echo’s, maar ook het behandelen van baarmoedrehalskanker, incontinentie, bekkenpijn, overgangsklachten en stoornissen rond de menstruatie behoren tot de takenlijst. De vrouwenarts geeft daarnaast veel voorlichting en houdt uiteraard ook regelmatig spreekuur om patiënten te kunnen zien. Je kunt dus wel stellen dat de gynaecologie opleiding zwaar en veelzijdig is. Je kunt de vrouwenarts dan ook beslist een duizendpoot noemen door alle veelzijdige werkzaamheden.
Een opleiding van twee keer zes jaar
In eerste instantie moet door een gynaecoloog in spe de opleiding geneeskunde gevolgd worden, een opleiding die zes jaar duurt. Daarna kan de specialisatie obstetrie en gynaecologie gekozen worden, die gevolgd kan worden in een academisch ziekenhuis. Ook dit traject duurt weer zes jaar. Tijdens deze periode van specialiseren wordt vaak nauw met een vrouwenarts gewerkt, om zo de fijne kneepjes van het vak te leren.
Vaak zijn gynaecologen werkzaam in het ziekenhuis, of werken ze in het ziekenhuis als zogenaamd vrijgevestigd vrouwenarts. Gynaecologen hebben vanwege de uitvoering van hun beroep vaak te maken met verloskundigen, verpleegkundigen, anesthesiologen, internisten, urologen en huisartsen.
NVOG en inschrijven in het BIG-register
Heb je deze totaal twaalf jaar goed doorlopen, dan mag je jezelf gynaecoloog noemen. De meeste vrouwenartsen zijn aangesloten bij de NVOG, dit staat voor de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Ook kan een gynaecoloog zich inschrijven in het BIG-register. BIG is de afkorting van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.
Je komt niet altijd in aanraking komt met de gynaecoloog
Het is niet vanzelfsprekend dat je als zwangere vrouw te maken krijgt met de gynaecoloog. Dit gebeurt alleen op basis van medische noodzaak. Soms zie je de vrouwenarts gedurende je gehele zwangerschap niet maar duikt de arts tijdens problemen bij de bevalling toch op. Je kunt bij de gynaecoloog terecht na een doorverwijzing van een huisarts, die de klachten van zwangere vrouwen vaak erg serieus neemt en ze onmiddellijk doorverwijst naar de vrouwenarts. Ook wanneer je als vrouw wel een kinderwens hebt maar dit maar niet wil lukken, kun je een beroep doen op deze arts of een medische kliniek of instantie waar een dergelijke vrouwenarts werkzaam is.