Diabetes, andere benaming suikerziekte

Diabetes wordt in de volksmond vaak suikerziekte genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat er bij diabetes teveel suiker in het bloed zit. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, dat wil zeggen je komt er niet meer vanaf, je hebt de ziekte levenslang. De officiële benaming is diabetes mellitus. Er komen diverse soorten voor, diabetes type 1 en type 2 zijn de meest bekende. Je kunt suikerziekte krijgen omdat “het in de familie zit”, maar dat hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Iedereen kan namelijk diabetes ontwikkelen.

Twee soorten diabetes

Diabetes is te onderscheiden in twee soorten namelijk type 1 en type 2. Onderstaand volgt de uitleg van elk type afzonderlijk.

Diabetes type 1

  • Oorzaak is niet helemaal duidelijk. Enkele oorzaken zouden kunnen zijn: een virus, voeding, erfelijkheid. Er is nog veel onderzoek nodig.
  • Diabetes type 1 kun je niet voorkomen.

Diabetes type 2

  • Oorzaak is vaak een ongezonde leefstijl, te weinig beweging, roken, voeding, erfelijkheid. Het kan ook een combinatie van factoren zijn, die leiden tot diabetes type 2.
  • Diabetes type 2 kun je aanpakken door je leefstijl te veranderen. Het is echter niet eenvoudig en vraagt veel van je, zeker als er een stukje erfelijkheid bij zit. Stel doelen op die haalbaar zijn als jij je leefstijl wilt veranderen.

Leven met een chronische ziekte

Het leven met een chronische ziekte is zwaar, zeker als de mensen om je heen geen begrip hebben, omdat suikerziekte nu eenmaal niet zichtbaar is. Het is goed mogelijk dat je jarenlang diabetes hebt zonder dat het bij je bekend is. Door een gezondheidscheck, een keuring, een bezoek aan de huisarts kom je er achter. Dan valt het kwartje! Je hebt al lange tijd weinig energie, bent erg moe, hebt vaak dorst en drinkt daarom veel, je moet vaak plassen, hebt een droge mond. Al deze symptomen wijzen naar diabetes. Door bloedafname, een prikje in je vinger, en onderzoek wordt de diagnose gesteld. Het leven gaat gewoon door, maar jij hebt wel 24 uur per dag diabetes! Diabetes heeft overal invloed op.

Je moet dus heel bewust gaan leven. Praat erover met lotgenoten en luister naar elkaars ervaringen. Ga meer bewegen en let goed op je voeding, want je wordt meteen terug gefloten als je suikerspiegel stijgt. Vertel collega’s dat jij diabetes hebt en vertel wat ze moeten doen als jij flauw valt bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je een suikerklontje of ander zoet snoepje bij je draagt. Als diabetes patiënt weet je dat regelmaat van (levens) belang is. Eet en drink op vaste tijdstippen. Ga je op vakantie waar een ander klimaat is, meet dan de bloedglucosewaarden wat vaker. Zoals je wellicht weet genezen wondjes slechter als je diabetes hebt, dus dit is zeker ook een aandachtspunt: hoe fijn het is om op blote voeten op het strand te lopen, doe het niet vanwege het gevaar een wondje op te lopen.

Ga je alleen met een groepsreis mee, zorg dat de groepsleider weet dat je suikerziekte hebt, zodat er juist gehandeld kan worden als je bijvoorbeeld een hypo (dit is een sterke daling van de bloedglucosewaarde m.a.w. te lage bloedsuiker) krijgt. Leven met diabetes is behoorlijk ingrijpend voor jou, ook als iemand in je naaste omgeving suikerziekte heeft. Je moet overal bewust mee bezig zijn en ervoor zorgen dat anderen op de hoogte zijn van jouw ziekte en dat is niet leuk om te vertellen maar wel noodzakelijk. Schaam je er in elk geval nooit voor.