Wat is sap vasten?

Sap vasten is een dieet (ook wel sapkuur genaamd) waarbij er slechts fruit- en groentesappen worden gebruikt. Er wordt tijdens sap vasten geen vast voedsel gegeten. Het doel is het ontgiften van het lichaam, diepe reiniging van het lichaam. Er zijn tegenstrijdige berichten over de voordelen en nadelen van sap vasten. Informeer je hierover goed en beslis dan of het voor jou een verantwoorde keuze is. Je kunt ook aan je huisarts vragen of hij/zij hier achter staat. Zeker als je een chronische ziekte hebt is advies van een arts belangrijk. Denk aan diabetes bijvoorbeeld. Bij elk dieet is het aan te raden, om een deskundige met je mee te laten kijken. Wat wil jij bereiken met sap vasten? Gewicht verliezen, meer energie krijgen, heeft jouw huid een oppepper nodig of wil jij jouw darmen door de sapkuur reinigen?

Is sap vasten verantwoord?

Heb je een chronische ziekte, dan is het in alle gevallen aan te raden om advies van je huisarts te vragen. Uiteraard is het je eigen keuze als je kiest voor sap vasten, maar een huisarts kan daarbij de weg wijzen en je wijzen op eventuele risico’s. Naast een huisarts kan ook een diëtist of diëtiste je adviseren. Soms is het van belang dat je met regelmaat door een van deze specialisten gezien wordt of dat er zaken als bloeddruk, hartslag gemeten worden. Echter ook als je geen chronische ziekte hebt, maar wel twijfelt of sap vasten iets voor jou is en daarbij eventueel ondersteuning wilt, kun je deze mensen in de arm nemen. Hun kennis en ervaring zijn belangrijk, niet minder belangrijk is hoe jij je voelt tijdens het sap vasten. Krijg je een flauw gevoel, mis je iets, dan weet je dat dit voor jou op deze manier niet werkt. Vraag advies en ga niet op eigen houtje verder met de sapkuur.

Waar koop je de juiste sappen?

Tijdens het sap vasten is de kwaliteit van de sappen uiteraard erg belangrijk. Je moet de juiste stoffen via deze sapjes binnenkrijgen. Niet in elke winkel zul je de juiste sappen kunnen kopen. Online kun je zien waar je wat kunt bestellen, een heel handige manier om je sappen in huis te krijgen. Je kunt sap kuren bestellen voor een bepaald aantal dagen bijvoorbeeld 3, 5 of 7. Bij de bestelling online lees je informatie over de sapjes. Je ontvangt een schema over het gebruik.

De producten zijn vers dus niet erg lang houdbaar. Ben je van plan een sapkuur te volgen, zorg dan dat je voldoende geïnformeerd bent. Ken de mogelijkheden en weet wat je koopt. De aanbieders geven hierover op hun website informatie en bij vragen kun je een bericht sturen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf sappen te maken. Recepten kun je online vinden. Deze recepten zijn compleet, maar kunnen ook een leidraad voor je zijn, zodat jij je eigen creativiteit erop kunt loslaten en producten van het seizoen kunt kopen. De ingrediënten koop je in de groenten speciaalzaak of op de markt.