Verantwoord sporten

Bij verantwoord sporten hoort de juiste sportvoeding. Verantwoord sporten is belangrijk, daarbij horen onder andere warming up en cooling down, stoppen bij pijn, een coach die je begeleidt, een gezondheidstest als je op latere leeftijd met sporten begint, je grenzen kennen, inspanning bij extreme hitte vermijden. Pas het sportschema aan als je ondanks extreme omstandigheden toch wilt sporten. Sport samen met anderen. In een sportschool ben je niet alleen en zal er op je worden gelet. Heb je een coach, prima! Je sport onder deskundige begeleiding en wordt voordurend gecontroleerd. Ga je echter alleen wielrennen of hardlopen, dan is er niemand bij je. Zoek een loop- of fietsmaatje, ook een stuk gezelliger en een stok achter de deur. Is de begeleiding of het samen sporten goed geregeld kijk dan ook naar hetgeen je eet en drinkt voor, na of tijdens het sporten, want ook dit is van belang voor je gezondheid en het resultaat.

Welke sportvoeding kies je?

Bij een groot aanbod aan sportvoeding is het moeilijk kiezen. Lees je goed in deze materie in. Het is een persoonlijke keuze. Aan welke sportvoeding heb jij behoefte? Hoeveel inspanning lever jij? Welke stoffen moet je aanvullen na het sporten? Je zult deze onderwerpen ook bespreken met je sportmaatjes, maar ook online krijg je bij het product, bij de sportvoeding, de nodige info. Je weet uiteraard dat je geen zware maaltijd moet nemen vlak voordat je veel lichamelijke inspanning gaat doen. Je weet ook dat water drinken belangrijk is.

Je kent diverse energiedrankjes, maar wat is nou goed voor jou? Het niveau waarop je sport is hierbij ook van belang. Om te beginnen moet de basis van jouw voedsel oké zijn (de Schijf van Vijf). Dat betekent: voldoende vezels, mineralen, vitamines en bouwstoffen. Een sporter heeft in de meeste gevallen meer calorieën nodig, omdat hij of zij deze ook verbruikt. Extra eiwitten zijn nodig voor een betere prestatie en om sneller te herstellen na het sporten. De hoeveelheid koolhydraten is afhankelijk van de sport die je beoefent. Ook vetten zijn noodzakelijk en last but not least voldoende vocht.

Vraag advies omtrent sportvoeding

Ben jij een beginnende sporter of weet je niet of je de juiste sportvoeding gebruikt? Vraag advies aan je coach, je sportmaatjes en lees hierover op de website waar jij sportvoeding kunt bestellen. De juiste balans tussen voeding en bewegen zorgt ervoor dat jij een goede sportprestatie kunt neerzetten. Wellicht is advies op maat met betrekking tot sportvoeding iets voor jou. Je krijgt een voedingsschema, er wordt aangegeven welke stoffen je moet binnenkrijgen en de sportvoeding wordt afgestemd op jouw sport, jouw mate van inspanning. Ook spelen factoren mee als waarom sport je, bijvoorbeeld om af te vallen, om conditie op te bouwen, voor meer energie, als hobby, voor een mooier lijf.

Producten als een energiereep, sportdrank, hersteldrank ze hebben allemaal hun specifieke invloed op jou als sporter. Sportvoedingsschema’s vind je online, doe er je voordeel mee. Je leest er precies waar jouw basis eet- en drinkpatroon aan moet voldoen, maar ook wat je kort voor het sporten en na de sportieve prestatie moet gebruiken om sneller te herstellen. Bij sommige sporten is het van belang om tijdens het sporten wat te eten en of te drinken, denk aan duursporten als het lopen van een marathon.