Het lijkt wel alsof het steeds lawaaiiger wordt op straat. Zaak dus je gehoor goed te beschermen, want zonder dat je het merkt kun je zomaar een gehoorbeschadiging oplopen, met verstrekkende gevolgen. De industrie die gehoor beschermende producten op de markt brengt, biedt tegenwoordig heel moderne producten aan die gericht hun werk doen. In bepaalde branches gelden Arbo richtlijnen als het gaat om het beschermen van het gehoor.

Zomaar gehoorbeschadiging ontstaan

Festivals met harde muziek, veel meer voertuigen op straat en heel veel meer luidruchtige apparaten. We staan tegenwoordig vaak bloot aan veel lawaai en dus hebben onze oren het nogal te verduren. Heb je dagelijks te maken met lawaai dan kan er zomaar gehoorbeschadiging ontstaan. Om dat te voorkomen kies je voor een van de vele manieren van gehoorbescherming.

Nog gewoon een gesprek met je collega voeren

Gehoorbescherming is anno 2019 niet alleen maar die grote koptelefoon op je hoofd. De producenten van gehoor beschermende producten hebben bepaald niet stilgestaan. Zo demp je met de moderne gehoorbescherming alleen de hinderlijke geluiden en kun je daarnaast gewoon een gesprek met iemand voeren.

Zelfs uitvoeringen met een radio

Gehoorbescherming wordt steeds meer toegepast, ook vanwege het feit dat het tegenwoordig amper nog te zien is dat je aan gehoorbescherming doet, zo minuscuul zijn met name de in ear oplossingen die aangeboden worden.  Je hebt tal van toepassingen die je moeten beschermen tegen beschadigingen aan je gehoor. Wat te denken van gehoorbescherming voor op de motor, waar je beschermd wordt tegen de luide windruis. Wat te denken van gehoorbescherming voor in de bouw; je hebt geen hinderlijke geluiden meer in je oor maar hoort wel de aanwijzingen die een collega je geeft. In de schietsport wordt gebruik gemaakt van bescherming van het gehoor, zoals er ook producten op de markt zijn voor de zwemsport, speciaal voor artiesten en de industrie. Er is zelfs gehoorbescherming met radio anno 2019.

Kwestie van maatwerk

Gehoorbescherming is een kwestie van maatwerk, alleen dan kan optimale bescherming geboden worden. Het apparaatje dat je draagt is dan volledig aangepast aan je oor. Houd daarom je bescherming ook voor jezelf. Uitlenen doe je bij voorkeur niet, de kans op oorontsteking ligt dan ook nadrukkelijk op de loer. Het is toch al zaak je materialen zowel van binnen- als van buiten schoon te houden. Met speciale sprays voorkom je dat je te maken krijgt met oorontsteking.

Decibellen

Conform de Arbowetgeving is het boven een bepaald aantal decibellen voor werkgevers verplicht gehoor beschermende producten aan het personeel aan te bieden, terwijl boven een grens het zelfs verplicht is bescherming te dragen. Niet zo gek, want je gehoor is belangrijk en dient optimaal beschermd te worden. Werknemers hebben overigens een stem in welke soort gehoorbescherming aangeschaft wordt. Populair zijn de in ear gehoorbescherming producten. Ze zijn amper waarneembaar, dragen comfortabel en doen hun werk perfect. De tijd dat de grote koptelefoon je moest behoeden voor schade aan je oor is daarmee voorgoed voorbij.