We brengen veel tijd in onze woning door. Zeker nu we ook steeds meer thuiswerken. Het is daarom belangrijk dat je gezond kunt leven in je huis. Bij een ongezond binnenklimaat kan je onder andere last krijgen van allergieën, hoofdpijn en verkoudheidsklachten. Lees onderstaande tip om dit te voorkomen!

Goed ventileren en isoleren

Een goed geventileerd en geïsoleerd huis zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ventileren is nodig voor een goede luchtvochtigheid. Als het te vochtig is in huis kun je namelijk last krijgen van schimmels en huisstofmijt. Ventileer je huis daarom 24 uur per dag. Dit kan door een raam of luchtroosters open te zetten, maar ook mechanisch met een ventilatorbox.

Isolatie zorgt er juist voor dat warmte in de winter binnenblijft en in de zomer buiten blijft. Dit scheelt dus ook aanzienlijk op de energierekening. Je zal vast wel eens gemerkt hebben dat het bij de ramen in de winter kouder en in de zomer warmer is. De juiste raamdecoratie is daarom erg belangrijk voor een goed geïsoleerd huis. Ga voor twee soorten raamdecoratie om het gewenste resultaat te krijgen. Het beste is om voile, rolgordijnen verduisterend of jaloezieën met gordijnen kant en klaar te combineren. Zo kun je de ramen steeds naar wens bedekken én er is voor elke interieurstijl een mooie optie.

Schimmels aanpakken

Heb je onverhoopt toch last van schimmel in huis? Dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Schimmels herken je aan zwarte puntje op je muur, voegen of kitranden. Soms ruikt de woning ook muf door schimmels. Het is dus niet alleen erg ongezond, maar ook onprettig als je last hebt van schimmels. Je kunt schimmels bestrijden met een schimmelvreter of schimmelreiniger. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing, want dit soort middelen zijn vaak ook schadelijk voor je gezondheid. Je kunt ook een plantenspuit met bleekwater of chloorwater gebruiken. Neem het oppervlak na de behandeling af met een doek met water en ventileer de ruimtes extra.

Ongedierte bestrijden

Een laatste tip voor een gezonde woning is om ongedierte te bestrijden. In een ongezond leefklimaat kun je ongedierte vinden als zilvervisjes, mieren, muizen en zelfs ratten. Een schoon huis kan vaak al veel ongedierteproblemen voorkomen en verhelpen. Blijf je toch last houden van ongedierte? Schakel dan altijd professionele hulp in!