Helaas komen chronische ziekten zoals hart en vaatziekten en diabetes steeds vaker voor. Daarom is een gezonde levensstijl nogal van belang. Een gezonde levensstijl houdt in dat je genoeg beweegt, tijd voor ontspanning neemt, goed slaapt en gezond eet. Niet roken, en weinig alcohol, liefst helemaal niet.

Van roken kun je ernstig ziek worden, hart en vaatziekten krijgen en verschillende soorten kanker.

Wat minder bekend is, is dat je van roken zelfs reuma kunt krijgen. Je kunt als het je zelf niet lukt om te stoppen met roken via je huisarts om hulp vragen.

Voorkom veel stilzitten en beweeg genoeg. Want bij langdurig stilzitten heb je ook kans dat de stofwisseling verandert, dan raakt de werking van de insuline verstoort. Iedere dag een wandeling van tenminste een half uur is heel gezond. Neem de fiets wat vaker in plaats van de auto, en neem bijvoorbeeld de trap vaker dan de lift. Ga op een sport die je leuk vindt en bij je past.

Sla nooit een ontbijt over, want het geeft je een boost voor de rest van de dag. Sta op tijd op, zodat je je niet hoeft te haasten en rustig aan je ontbijt kan beginnen. Neem een ontbijt met genoeg eiwitten en vetten, dan blijft je maag langer gevuld. Je kunt bijvoorbeeld nemen: pap, kwark, yoghurt, een gebakken of een gekookt ei. Op je brood bijvoorbeeld geitenkaas, magere vleeswaren of pindakaas. Wees matig met suiker, of vervang suiker door een natuurlijke zoetstof. Kies verder voor gezonde onverzadigde vetten. Noten, zaden, of een plakje gerookte zalm bij je ontbijt is heel gezond plus vruchten en vezels. Want een vezelrijke voeding zorgt weer voor een goede stoelgang, en een goed gevulde maag. Havermout is ook super gezond. Tussen de maaltijden door kun je een gezond tussendoortje nemen zoals een stukje fruit, een gezonde reep, of bijvoorbeeld een stukje kaas.

En verder drink genoeg, vooral water. De hoeveelheid is voor iedereen verschillend. Aan je urine kun je zien of je genoeg drinkt. Is je urine donker van kleur dan krijg je te kort vocht binnen, is je urine helder van kleur dan krijg je genoeg vocht binnen. Laat wel als je urine donker van kleur blijft  je urine testen, of als je veel blijft plassen en/of pijn hebt, want dan kan er meer aan de hand zijn.

Eet iedere week vis, eet meer peulvruchten, en eet genoeg groente en fruit. Zelf koken is gezonder dan alle kant en klaar maaltijden, daar zitten geen of nauwelijks voedingsstoffen in, soms zelfs schadelijke stoffen.

Vaker ontspannen.

In deze tijd heeft iedereen het altijd druk. We leggen de lat vaak te hoog, en vergen te veel van onszelf. Het is belangrijk om tijd voor ontspanning te maken. Je geest en lichaam hebben tijd nodig om tot rust te komen. De één heeft baat bij yoga of een andere meditatie, een ander pakt liever een boek. Tuinieren, wandelen of fietsen kan ook genoeg ontspanning geven. Op lichamelijk gebied gaat je bloeddruk omlaag, je ademhaling gaat langzamer, en daardoor gaat je afweersysteem beter werken. Je wordt minder snel ziek. Stress en somberheid kunnen verdwijnen waardoor je gedachten positiever worden.

Een goede nachtrust.

Veel mensen hebben slaapproblemen. Slecht slapen kan voor iedereen weer een andere reden hebben. De één heeft moeite met inslapen, een ander wordt verschillende keren wakker, of te vroeg wakker. Zorg dat je tussen je werk door genoeg ontspant, en drink geen koffie voor het slapen. Doe je tv en/of mobiel minstens een uur uit voor het slapen. Ga een stuk wandelen, of doe ontspanningsoefeningen. Verder kunnen massage, ontspannen muziek, of een warm bad ook heel ontspannend zijn. Zorgen, een slechte gezondheid, nachtmerries, kunnen ook een oorzaak zijn. Blijf je problemen houden, ga dan naar de huisarts voor een gesprek.

De huisarts kan slaappillen voorschrijven, maar slaappillen kunnen verslavend zijn en andere bijwerkingen hebben. Het is beter om als eerste een andere optie te proberen, hieronder volgen er een paar.

Lavendel: studie heeft aangetoond dat alleen al het ruiken aan lavendel voor een betere slaap kan zorgen. Het is in allerlei vormen te krijgen.

De passie -flora: dit zijn kruiden afkomstig uit Noord Amerika die een goede slaap bevorderen.

Het werkt beter in thee dan in supplementen vorm.

Melatonine: deze supplementen zijn in de apotheek en bij de drogist te krijgen. Voor een korte termijn gebruik zijn deze veilig, voor een langere tijd is niet bekend. Vraag hierover informatie voor je het koopt, dat is overigens altijd belangrijk.

Valeriaan: valeriaan wordt ook gebruikt bij angst en depressie, en het bevorderd een goede slaap. De valeriaan wortel is afkomstig uit Europa en Azië.

Magnesium: heeft een ontspannend effect op het lichaam. Hiervan zijn verschillende supplementen, vraag welke je nodig hebt.

 

Vraag op tijd hulp bij slaapproblemen en voorkom erger.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *