gehoor

Wanneer jouw gehoor niet goed of optimaal functioneert is het verstandig om een gehoortest te laten doen. Iedereen is wel bekend met de gehoortest bij de audicien maar hoe gaat dit nou eigenlijk online in z’n werk? Dat gaan we je in dit blog vertellen!

Twijfels over het functioneren van je gehoor

Je hebt al enige tijd de indruk dat je gehoor niet optimaal functioneert. Een online gehoortest kan een eenvoudige eerste stap zijn om in beeld te brengen of er daadwerkelijk problemen zijn met je gehoor. Je kunt dit eenvoudigweg zelf doen vanuit huis. De uitkomst van de gehoortest geeft je een helder beeld of er verdere stappen nodig zijn.

Hoe gaat de gehoortest in zijn werk?

Diverse websites bieden een gehoortest aan. De test duurt over het algemeen maar een paar minuten. Er zijn geen kosten aan verbonden. Om de test uit te voeren heb je een computer of iPad nodig met een koptelefoon. Het is belangrijk dat er de apparaat zo is afgesteld dat je het geluid via de koptelefoon goed hoort. Voor een goed resultaat is het af te raden de test te doen zonder koptelefoon. Een test uitgevoerd via de speakers geeft je geen zuiver beeld van je gehoor. Tijdens de test worden er verschillende oefeningen uitgevoerd aan de hand waarvan de computer een goed beeld krijgt van het functioneren van je gehoor. Steeds krijg je voor een oefening duidelijke instructies wat er van je verwacht wordt. De uitkomst van de online gehoortest is een indicatie van het functioneren van je gehoor. Je kunt er nog geen harde conclusies aan verbinden. Wanneer het vermoeden is dat er gehoorproblemen zijn, zal de testuitslag een advies bevatten om een afspraak te maken met een audicien.

Belang van verder onderzoek via de audicien

Tijdens een afspraak met een audicien zal er nader onderzoek van je gehoor plaatsvinden. Steeds meer audiciens bieden de mogelijkheid tot een afspraak in hun werkruimte of bij jouw thuis. Een audicien kan verschillende testen uitvoeren om in beeld te brengen hoe je gehoor functioneert. Ook is hij opgeleid om een hoortoestel aan te meten passend bij jouw gehoorproblemen. In heel specifieke gevallen zal een audicien je doorverwijzen naar de huisarts voor een bezoek aan de Keel Neus Oor arts in het ziekenhuis. Deze specialist is slechts in bijzondere situaties nodig. Je kunt zien of een audicien kwalitatief goed is door na te gaan of hij beschikt over het een star-certificaat. Je wilt tenslotte zeker zijn van een goed advies en eventuele begeleiding in je keuze voor een hoortoestel. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden voor hoortoestellen. Ze verschillen sterk in omvang, techniek en kosten. Je audicien kan je goed adviseren wat past bij jouw situatie.