Er is al veel gezegd en geschreven over jacuzzi’s, spa’s en hottubs. Maar wat zijn nu feiten, en wat zijn fabels? Wij onderzochten de waarheid van 7 feitjes. Welke kloppen, en welke kunnen direct naar het land der fabelen doorverwezen worden? 

  1. Een jacuzzi werkt stressverlagend.

Feit. De bubbels van een jacuzzi geven een fijn en ontspannen gevoel. Door de warmte van het water ontspant je lichaam en kunnen je spieren sneller herstellen na een intensieve training of workout. Een spa en hottub hebben hetzelfde effect, je kunt voordelig een spa of hottub kopen via Elite Wellness

  1. Een jacuzzi verbetert je bloedsomloop.

Feit. Door de warmte en de waterstralen in een jacuzzi verhoogd je hartslag. Hierdoor wordt je bloedsomloop verbeterd. Je spieren krijgen hierdoor meer zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd, wat gunstig is voor je lichaam.

  1. Van lang badderen in een jacuzzi of spa kun je een hoge bloeddruk krijgen.

Fabel. Door het warme water en de waterstralen kun je wel een verhoogde hartslag krijgen, maar het heeft geen effect op jouw bloeddruk. Sterker nog, door regelmatig gebruik van een jacuzzi blijft je bloeddruk gelijk, of zakt deze juist een beetje tijdens het gebruik. Zodra je uit de jacuzzi stapt, herstelt je bloeddruk zich weer naar zijn oude waarden. Let uiteraard wel op dat je niet te lang in de jacuzzi blijft zitten. Dit kan namelijk leiden tot een vochttekort in het lichaam, en duizeligheid. Bij normaal gebruik is er echter niets om je zorgen over te maken en kun je gewoon genieten van jouw bezoekje aan de spa.

  1. Een spa verbetert je slaapritme.

Feit. Doordat je spieren kunnen ontspannen in een jacuzzi, ontspant je lichaam automatisch mee. Bovendien hebben veel jacuzzi’s tegenwoordig massage jets, die voor extra ontspanning zorgen tijdens een bad. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een bubbelbad kun je vaak beter slapen, en heb je een beter slaapritme.

  1. Een spa of hottub is slecht voor zwangere vrouwen.

Fabel. Ben je regelmatig spa-ganger, dan kan een bubbelbad in principe geen kwaad voor een zwangere vrouw. Het is wel afhankelijk van de omstandigheden of dat het verantwoord is om een bubbelbad te gebruiken als je zwanger bent. Vanaf week 32 wordt sowieso afgeraden om van een jacuzzi of bubbelbad gebruik te maken. Heb je tijdens de zwangerschap al een hoge bloeddruk, dan is het ook niet aan te raden. En daarnaast moet je er ook niet te lang gebruik ervan maken, 10 tot 15 minuten is de aanbeveling. Twijfel je? Sla de jacuzzi dan liever helemaal over. Dan kun je er na je zwangerschap dubbel zo veel van genieten.

  1. Een jaccuzzi moet regelmatig gereinigd worden.

Feit. In water komen nu eenmaal bacteriën voor. Zeker in warm water, wat een bron van bacteriën kan vormen. Aangezien er vaak meerdere mensen (en ook meerdere mensen tegelijkertijd) gebruik maken van een jacuzzi is het aan te raden om deze regelmatig schoon te maken. Hoe vaker je gebruik maakt van de jacuzzi, hoe meer je deze jacuzzi schoon dient te maken. De grote schoonmaak moet ten minste ieder kwartaal gebeuren (water verversen, filter schoonmaken etc.) kleine schoonmaakbeurten zijn afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van de jacuzzi. 

  1. Een jacuzzi is goed voor spieren en gewrichten.

Feit. Je lichaam komt in een ontspannen toestand door de warmte van het water en de massage jets. Hierdoor kunnen je spieren en gewrichten beter ontspannen en herstellen. Geen wonder dus dat veel topsporters regelmatig in een bubbelbad te vinden zijn!

Conclusie: 

Een jacuzzi heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Je krijgt uiteraard geen vitaminen en mineralen binnen door het gebruik van een jaccuzzi, dus je lichaam wordt er niet direct gezonder door. Maar het kan wel jouw spieren ontspannen, stress verlagen en jouw bloedsomloop verbeteren. Het is dus zeker gezond om een jacuzzi te gebruiken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *