Het kan altijd een keer gebeuren: je ontmoet een leuk persoon, hebt een leuke avond en van het één komt het ander: je belandt bij elkaar in bed. Hoewel we allemaal weten dat veiligheid belangrijk is, wil dat op het moment nog wel eens verloren gaan.

 

Niet heel verstandig, maar ook niet ongewoon. Wat dan wel belangrijk is: een test laten uitvoeren! Alleen door jezelf te laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), weet je zeker dat je geen besmetting hebt opgelopen. Veel soa’s kunnen namelijk aanwezig zijn, zonder dat ze symptomen veroorzaken.

 

A-symptomatische besmettingen

Vrijwel iedere soa kan aanwezig zijn, zonder dat het gepaard gaat met symptomen. Over het algemeen is dit bij mannen vaker het geval dan bij vrouwen, maar hierin zitten ook verschillen tussen soa’s.

 

Een voorbeeld is gonorroe. Slechts 10% van de vrouwen met de ziekte ondervindt daadwerkelijk symptomen, tegen 50% van de mannen. Ook voor chlamydia, de meest voorkomende soa in Nederland, gelden vergelijkbare cijfers.

 

Het gevaar schuilt erin dat de ziekte bij langere aanwezigheid kan opstijgen, waarbij het ernstigere gevolgen heeft. Bovendien kan de ziekte nog steeds overgedragen worden bij onveilig seksueel contact. Zo kun je, zonder dat je zelf ergens last van hebt, iemand anders wel veel last bezorgen.

 

De enige manier om er zeker van te zijn dat je wel of niet besmet bent is het laten uitvoeren van een test bij een soa kliniek. In de meeste gevallen is dit erg simpel. Ben je besmet, dan is de behandeling in de meeste gevallen bovendien erg eenvoudig. In het geval van chlamydia hoef je vaak bijvoorbeeld slechts één antibiotica-tablet te nemen om te genezen.

 

Er is dan ook geen enkele reden om niet een soa test te laten uitvoeren.

 

Soa test laten uitvoeren

Wil je een soa test laten uitvoeren, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt het bij de GGD laten doen, met name wanneer je jonger dan 25 jaar bent. Voor mensen onder de 25 jaar is het namelijk gratis.

 

Ben je ouder dan 25, dan kun je vaak beter naar een andere soa kliniek gaan. Je betaalt namelijk sowieso, terwijl je bij soa klinieken die niet van de GGD zijn doorgaans veel kortere wachttijden hebt, of zelfs helemaal geen wachttijd. Bij sommige GGDs kan de wachttijd oplopen tot meerdere maanden. Dat is een lange periode als je misschien besmet bent.

 

Het type soa test hangt af van je geslacht en het seksuele contact dat je hebt gehad. Bij vrouwen gaat het vaak om een vaginaal uitstrijkje, bij mannen om een urinetest. Beide tests zijn makkelijk en snel uit te voeren. Soms is er ook bloedonderzoek nodig of moeten er uitstrijkjes van andere lichaamsdelen genomen worden. Dit wordt besproken met de behandelende arts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *