maaltijd

Jij wilt een eiwitrijke maaltijd maken maar weet nog niet goed welke ingrediënten hier het beste bij passen. Heel gebruikelijk! Niet iedereen is van binnen een geboren diëtiste wat maakt dat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over welke ingrediënten nou juist veel of weinig eiwitten bevatten. Voor wie is dit vooral belangrijk? Ja precies, voor sporters die zich richten op Sportvoeding. Eiwitten helpen om het spierherstel te versnellen na het sporten wat maakt dat een eiwitrijke maaltijd voor heel veel mensen van groot belang is. Om deze reden zetten we twee soorten eiwit op een rijtje, namelijk dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten.

Dierlijke eiwitten

Zoals de naam al suggereert zijn dierlijke eiwitten afkomstig van dieren. Denk hierbij dus aal producten zoals vlees, vis, en zuivel. Met zuivelproducten bedoelen we dus ook producten zoals boter en kaas. Hierbij een kort overzicht met vlees, vis en zuivelproducten die veel eiwitten bevatten. Vlees: kip, kalkoen, biefstuk, eend, rosbief. Vis: zalm, tonijn, makreel, haring, krab, kreeft, kabeljauw. Zuivel: kwark, kaas, hüttenkäse, mozzarella, griekse yoghurt. Al deze producten bevatten dierlijke eiwitten die helpen met het spierherstel. Naast deze producten vergeten we natuurlijk nog een heel belangrijk dierlijk product. Ja inderdaad, de eieren. Met name het eiwit bevat veel eiwit vandaar ook de naam.

Plantaardige eiwitten

Ook hier is het aardig duidelijk wat er bedoeld wordt met plantaardige eiwitten. Namelijk eiwitten uit planten, met andere woorden uit groentes. Iedereen weet dat het eten van groente van groot belang is voor het binnenkrijgen van voldoende vitamines, echter zijn er veel mensen die vergeten dat diverse soorten groente ook bergen met eiwitten kunnen bevatten. Hierbij een lijst met eiwitrijke groenten: spinazie, boerenkool, champignons, spruitjes, artisjok, maïs, bonen. Met al deze verschillende groenten moet er vast iets tussen zitten wat jij lekker vindt.

 

Vind jij het toch lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen door natuurlijke voeding? Overweeg dan om aanvullende supplementen te gebruiken. Eiwitten kopen kan tegenwoordig overal en is goed te combineren met bijvoorbeeld zuivelproducten zoals yoghurt of melk.