Verslaving

Verslaving: het lijkt soms een ver-van-je-bed-show, totdat je er zelf mee te maken krijgt. Of je nu verslaafd bent aan drugs, alcohol, gokken, social media of iets anders, het kan je leven compleet overnemen. Verstrikt raken in verlangen kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe verslaving ontstaat, wat de gevolgen zijn en bovenal hoe je er vanaf kunt komen. In deze blog help ik je graag op weg.

Van Onschuld tot Strijd

Verslaving begint meestal met een relatief onschuldige gewoonte. Misschien rookte je vroeger één sigaretje na het eten, of dronk je af en toe een biertje om te ontspannen. Langzaam maar zeker merk je dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Voor je het weet zit je vast in een vicieuze cirkel. Je gebruikt niet meer voor het plezier, maar om te voorkomen dat je ontwenningsverschijnselen krijgt. Het gevecht tegen verslaving begint hier.

De Realiteit van Verslaving

Het is belangrijk om te beseffen dat verslaving geen gebrek aan wilskracht is. Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken, maar het kan wel gebeuren. Bovendien is verslaving geen kwestie van “gewoon stoppen”. Afkicken is een lang en moeilijk proces waarbij professionele hulp vaak noodzakelijk is. Of je nu een behandeling zoekt bij een verslavingskliniek, steun zoekt bij lotgenoten of hulp inroept van een therapeut: wees niet bang om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

De Risico’s van Afhankelijkheid van Hulpmiddelen

Let wel op dat je niet in de valkuil trapt van verslaving aan hulpmiddelen. Sommige mensen proberen verslaving tegen te gaan met behulp van slaappillen, antidepressiva of andere medicijnen. Hoewel dit in sommige gevallen kan helpen, is het geen oplossing op lange termijn. Medicijnen kunnen namelijk ook verslavend werken en de oorzaak van je verslaving niet wegnemen.

 

Een andere manier om verslaving te bestrijden is door gezonde gewoontes aan te leren. Denk aan sporten, gezond eten, meditatie en andere ontspanningstechnieken. Deze activiteiten kunnen helpen om je dopamine-niveaus op peil te houden zonder dat je jezelf schade toebrengt. Het is wel belangrijk om hierbij ook te blijven zoeken naar de oorzaak van je verslaving. Waarom ben je begonnen met je verslavende gedrag? Wat mis je in je leven? Door deze vragen te beantwoorden kun je op de lange termijn werken aan een positieve verandering van je lifestyle.

 

Tot slot: wees niet te hard voor jezelf. Een verslaving overwinnen is geen lineaire weg: er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop je terugvalt. Maar elke stap die je zet richting herstel is er één. Wees trots op jezelf en blijf bouwen aan een gezonde toekomst zonder verslaving.

Conclusie


Verslaving is een serieuze kwestie waar veel mensen mee te maken hebben. Het kan iedereen overkomen en is geen indicatie van zwakte of gebrek aan wilskracht. Het gevecht tegen verslaving begint met het herkennen van de waarschuwingssignalen en het zoeken naar de juiste hulp. Dit kan professionele hulp zijn, hulp van lotgenoten of een combinatie van beide. Vergeet niet dat verslaving niet in één keer verholpen kan worden en dat het belangrijk is om ook te werken aan een gezonde lifestyle. Door een positieve verandering in je levensstijl te maken, individueel of met behulp van jouw omgeving, kan jij ervoor zorgen dat jij jouw verslaving achter je kan laten en de focus weer kan tenen op een toekomst zonder verslaving.

Voor meer informatie over verslaving, raad ik aan om een kijkje te nemen op onze website.