Veel mensen beginnen elke ochtend met het nemen van een multivitamine tablet. Deze tablet bevat alle vitamine die je nodig zou kunnen hebben. Toch zijn al de vitamines die hierin zitten ook los verkrijgbaar. Je zult je dan wel afvragen wat nu beter is, het slikken van losse vitamines of een multivitamine. Want heb je al die vitamines in een multivitamine wel nodig? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Waar zijn vitamines voor nodig?

Vitamines zijn kleine voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Je haalt de voedingsstoffen uit je eten en drinken. Als er over vitamines gesproken wordt, wordt er al snel gedacht aan supplementen, maar als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe alle vitamines die je nodig hebt al binnen via je voeding.

Je haalt deze vitamines bijvoorbeeld uit groente en fruit, maar ook zuivel, vlees, vis en gevogelte bevatten veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wanneer je hier genoeg van eet, krijg je alle vitamines binnen en zul je je een stuk beter, gezonder en energieker kunnen voelen.

Voordeel van multivitamine

Het dagelijks nemen van een multivitamine is makkelijk. Je neemt elke dag een tablet en klaar ben je. Maar weet je eigenlijk precies welke vitamine je tot je neemt? Een multivitamine kan ook vitamines bevatten die jij niet nodig hebt of waarmee jij alsnog niet genoeg binnen zal krijgen.

Het nemen van een multivitamine is dan ook niet persoonlijk. Ze zijn niet aan te passen op jouw persoonlijke behoefte. Dit kan soms een probleem vormen. Zo kan het zijn dat je van bepaalde vitamines niet genoeg of juist te veel van binnenkrijgt. Wanneer je moeite hebt met het hanteren van een gezond en gevarieerd dieet is de kans groot dat je veel vitamines niet binnenkrijgt. In dat geval kan een multivitamine geen kwaad.

Het voordeel van losse vitamines

Iedereen heeft een andere levensstijl en voedingspatroon. Zo is het ook voor iedereen persoonlijk welke vitamines ze eventueel extra nodig hebben. Door te kiezen voor losse vitamines kun je zelf bepalen welke en hoeveel vitamines je extra nodig hebt.

Wanneer je gevarieerd eet is het slimmer om te kijken naar losse vitamines. De kans dat jij met een multivitamine te veel van een bepaalde vitamine binnenkrijgt is dan namelijk groot. Als je niet precies weet welke vitamines je tekort komt, kun je een test laten doen bij je huisarts. Zo weet je precies welke aanvullende losse vitamines je kunt nemen.

 

Tip: Davitamon.nl