gezonder leven

Veel mensen vragen zich af hoe ze gezonder kunnen leven. Gezonder leven is hier en nu in Nederland meer een luxe dan ooit. Meer dan de helft van de Nederlanders hebben overgewicht. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die psychische klachten hebben en die niet meer kunnen meekomen. Wil jij het roer omgooien, maar lukt het telkens niet? Lees hier dan de vier belangrijkste tips over hoe je gezonder kunt leven.

Tip 1 Verlaag de druk

Het is belangrijk dat je de druk bij jezelf verlaagt. Psychiater Dirk de Wachter omschreef de huidige tijd al zo mooi. Als een boot die sneller is gaan varen en waar steeds meer mensen eruit vallen. Een realistische schets van de huidige tijd waarin we leven.

Vroeger waren er in Nederland niet zoveel mensen die te zwaar zijn. De omstandigheden zijn echter veranderd: meer beeldscherm, meer auto’s, makkelijker fast food tot je beschikking en meer zittend werk. Ons leven nodigt niet meer direct uit tot beweging en de ongezonde verslavende vetten en suikers verleiden je overal. Vroeger was er dan wel meer bemoeienis, maar ook meer een samen. Dat missen we nu.

Oordeel dus niet zo hard over jezelf als gezond leven zo moeilijk is. Het vraagt daarom wel om een andere aanpak. Als je streng blijft voor jezelf gaat je dat meteen in de weg staan als je een keer een terugval hebt. Dus wees lief voor jezelf.

Tip 2 Aanvaard hulp

Als je een andere uitkomst wil, dan moet je andere dingen doen. Doe wat resoneert bij jou: kies voor een personal coach, zoek een sportmaatje, ga naar een psycholoog, koop een roeimachine of volg één de mindsetters cursussen. Bovenal, doe iets dat je nog niet deed.

Tip3 Eet veel groentes

Als je ervoor zorgt dat je 500 gram groente per dag eet en 2 stuks fruit, dan is de kans groot dat je een stuk gezonder gaat worden. Mensen die zoveel groente en fruit eten hebben minder kans op beroertes, darmkanker en hartziektes. Bovendien vult het ook nog eens goed. Dus er is minder ruimte voor ongezond eten.

Tip 4 Ga anders om met stress

De invloed van stress op je gezondheid is zwaar onderschat. Wil je dus een gezond leven, verminder dan je stress. Je kunt anderen niet veranderen, je kunt niet alle omstandigheden veranderen, maar wel je reactie op alles. Die kan wel stressvol zijn. Om minder stress te ervaren, wat er ook gebeurt, is het goed dat je leert omgaan met je emoties. Daar zijn allerlei cursussen en oefeningen voor zoals: mindfulness, yoga enTai Chi. Je kunt ook een boek lezen van bijvoorbeeld spiritueel leraar Eckhart Tolle. Hij laat je zien, maar vooral voelen hoe het is als in het moment leeft. In het nu zal je namelijk zelden stress ervaren.