De laatste hype op gezondheidsgebied zijn groentesapjes. Groentesappen winnen steeds meer populariteit ten opzichte van groene smoothies, die enkele jaren geleden de gezondheidshype waren. Lees hier wat groentesap zo bijzonder maakt en hoe je er zelf mee kunt starten.

Groentesap versus groene smoothies

Een groene smoothies kennen de meeste mensen wel. Je maakt ze door groente, fruit en water met elkaar te blenden in een blender. Doordat je de groente en fruit in hun geheel in de blender stopt krijg je een drankje wat vrij dik is. Een smoothie is vrij dik doordat de vezels van de groente en het fruit in de smoothie komen. Door ze lang in de blender te houden worden de vezels goed fijn gemalen en heb je weinig last van harde stukjes in je smoothie.

Groene smoothies danken hun populariteit aan hun smaak. Door het vrij hoge aandeel fruit wat in groene smoothies gebruikt wordt, zijn ze heerlijk zoet. Dit maakt wel dat ze ook veel (natuurlijke) suikers en calorieën bevatten.

Groentesap wordt gemaakt door het vocht uit groente te persen. Dit doe je met behulp van een slowjuicer. Met een slowjuicer wordt alleen het vocht uit de groente geperst. Dit vocht vang je op in een apart bakje. De vezels worden apart opgevangen en worden niet gedronken. Hierdoor is een groentesapje veel dunner dan een groente smoothie. Het bevat geen harde stukjes vezel, waardoor het makkelijker en prettiger is om te drinken.

Gezondheidsexperts zijn van mening dat groentesap meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen bevat dan een groene smoothie. Dit omdat groentesap bij het bereiden niet wordt verhit, terwijl er bij het maken van een groene smoothie wel warmte vrij komt. Dit komt door de verschillende technieken die bij de bereiding gebruikt worden. Bij het maken van een groene smoothie gebruik je een blender. Dit is een apparaat waarin mesjes met grote snelheid ronddraaien om alles fijn te maken. Hierbij ontstaat warmte. Deze warmte is schadelijk voor de vitamines en antioxidanten in de groene smoothie. Deze raken door warmte beschadigd waardoor een deel van de vitamines en antioxidanten verloren gaan. De mineralen en spoorelementen zijn niet gevoelig voor warmte.

Bij het bereiden van groentesap wordt gebruik gemaakt van een slowjuicer. Deze perst het vocht langzaam uit de groente zodat er wrijvingswarmte kan ontstaan. Hierdoor blijven de vitaminen en antioxidanten wel optimaal bewaard.

Gezondheidsvoordelen

Omdat groentesap beter de vitamines en antioxidanten bewaard, worden deze als gezonder beschouwd dan groene smoothies.

Een ander verschil is de hoeveelheid fruit die wordt gebruikt. Fruit is natuurlijk gezond, maar als je veel fruit eet (of drinkt) dan heeft dit toch het nodige effect op de bloedsuikerspiegel. Voor een optimale gezondheid heb je een bloedsuikerspiegel die zo stabiel mogelijk is.

Het aandeel fruit in groentesap is veel lager dan die bij groene smoothies. Bij groene smoothies gebruikt men doorgaans 40% tot 60% fruit. Bij groentesap is dit 0% tot maximaal 30% fruit. Soms wordt er een minimale hoeveelheid fruit aan groentesap toegevoegd. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren. In plaats van vruchtensap wordt ook wel gebruik gemaakt van kruiden om de smaak te verbeteren.

Omdat groentesap geen vezels bevat worden de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen beter door je lichaam opgenomen. Normaal gesproken liggen deze voedingsstoffen tussen de vezels ingesloten. Het lichaam zal deze maar deels uit de groente en fruit die je eet kunnen opnemen.

Vezels heeft het lichaam wel nodig om de darmen gezond te houden. Ze bevorderen de bewegingen van de darmen en voorkomen zo constipatie. Ze zijn ook nodig voor een gezonde darmflora. De goede bacteriën in de darmen leven van vezels. Om deze reden vormen groentesapjes geen vervanging van een gezond en gevarieerd dieet. Ze zijn eerder een mooie aanvulling op een goed en gebalanceerd dieet.

Zelf maken of kopen?

Je kunt groentesap zelf maken of kopen. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.

Een groot voordeel van groentesap kopen is het gemak. Het is namelijk veel werk om zelf je groentesapjes te maken. Je moet verschillende groentesoorten kopen, schoonmaken, klein snijden en in de slowjuicer doen. En vervolgens is het een hele klus om de slowjuicer weer goed schoon te maken.

Als je groentesap koopt dan hoef je je ook geen zorgen te maken om de smaak. Bedrijfjes die groentesap verkopen werken aan de hand van beproefde recepten. Recepten waarvan ze weten dat ze goed zijn voor de gezondheid en waarvan ze weten dat hun klanten ze lekker vinden en graag drinken.

Het nadeel is dat je groentesap niet in de supermarkt kunt kopen. Je zult deze online moeten bestellen. Er zijn allerlei aanbieders van groentesapjes. Bekende zijn Frecious, Sapje, Dr. Veggie, Juicebrothers (info), Dr. Blend en Superfoodguru. Je zal zelf een keuze moeten maken tussen de leveranciers. Ze brengen allemaal verschillende samenstellingen en smaakjes op de markt. Het is maar net wat je het meeste aanspreekt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze de groentesapjes netjes bij je thuis komen inleveren. Dit doen ze gekoeld en de meeste kunnen de sapjes zelfs ingevroren leveren. Je kunt ze dan in de vriezer doen waardoor je ze langer kunt bewaren. Veel leveranciers bieden je ook een abonnement aan. Wil je dagelijks groentesap gaan drinken dan loont het om hier gebruik van te maken. Je krijgt dan namelijk een fikse korting.

Ga je zelf aan de slag met het maken van je groentesapjes dan zal je een slowjuicer moeten kopen. Dit is een hele investering, want dit zijn vrij dure machines. Het is wel een investering die je na verloop van tijd kunt terug verdienen en daardoor de moeite kan zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *